Lezingen

Lezingen 2021

Dinsdag 9 februari       David Hockney door Willy Atema

Dinsdag 9 maart          Roofkunst door Bjorn de Leeuw

dinsdag 13 april           Vrouwen in de kunst door Imelda van der Linden

 

 

 

ARCHIEF

dinsdag 10 november 2020: va ZOOM “de mooiste brieven van Vincent van Gogh” door Marjolein de Vries. Zie nieuwsbrief nov

dinsdag 8 december 2020: lezing over John Constable  -Hoo-Man-Chan

                                                    Lezing 4 maart     

– Op woensdag 4 maart is er een gezamenlijke  bijeenkomst van SBKZ met de Kunstkring Prins Alexander (KPA) uit Rotterdam. Wout Braber, Hoofd Huisvesting van het museum Boijmans van Beuningen zal ons een kijkje geven achter de ideeën en de realisatie van het nieuwe en unieke publiek toegankelijke Depot. Op 17 maart 2017 ging de eerste paal de grond in. Het unieke en spiegelende gebouw telt 6 verdiepingen, is 39,5 meter hoog en biedt straks ruimte aan 151.00 kunstwerken. De planning is dat het nog dit jaar wordt geopend.  Als u vast wat informatie vooraf wilt bekijken ga dan naar www.boijmans.nl/depot. Daarnaast zal Rebecca Kraanen, relatiemanager vrienden en begunstigers van Boijmans, ons graag meenemen naar de voordelen van de vrienden van Museum Boijmans Van Beuningen.

N.B. Voor Vrienden van SBKZ en leden van de Kunstkring Prins Alexander  is de toegang deze avond gratis! Overige belangstellenden betalen € 10.

De lezing is in dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 86, 2761 BJ Zevenhuizen. Zaal open: 19.30 uur, aanvang lezing: 20.00 uur.

N.B. In verband met ziekte van hierboven genoemde sprekers, zal de presentatie worden gehouden door Sandra Kisters, hoofd Collecties en Onderzoek van museum Boijmans van Beuningen.

 

Breiner en Israels

‘In het Kunstmuseum Den Haag is in het voorjaar de tentoonstelling ‘Breitner en Israels. Vriendschap en rivaliteit’ te zien waar het museum inzoomt op die onderlinge verhouding tussen deze twee grootmeesters uit de late 19de eeuw. De een geboren met de zilveren lepel in zijn mond, de ander ging op zijn veertiende al werken. Geen wonder dat Breitner met enige jaloezie Israels entree in de kunstwereld bekeek. Toch vindt Breitner eerder zijn draai dan Israels, die onder de vleugels van zijn vader uit moet zien te komen. Israels verhuist dan ook naar Amsterdam en wordt gevolgd door Breitner, wiens stijl hem dan zal inspireren om zijn eigen weg te gaan. De wedijver blijft, want de opdrachten uit de hogere milieus komen Israels aanwaaien, terwijl Breitner het moet doen met afbeeldingen van de lagere klassen. Ondanks dat ze elkaar over en weer de loef willen afsteken, zijn ze toch ook bevriend.

breitner israels (2)

 

 

 

 

 

Op woensdag 12 februari komt Wendy Fossen een lezing houden over deze expositie.
Plaats: Dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
Aanvang: 20.00 uur (tot 22.00 uur). Zaal open: 19.30 uur.
Toegang: Vrienden SBKZ € 5, overige geïnteresseerden € 10.

 

Op woensdag 8 januari 2020 houdt Willy Atema over het Surrealisme een lezing onder de titel:

Gek van Surrealisme”.

pipe

Het surrealisme behoort zeker tot één van de meest invloedrijke richtingen in de moderne kunst, met een bevrijdende invloed op design, interieur, mode, film, architectuur en reclame. De surrealisten waren in hun tijd (hoogtepunt globaal 1925-40) onaangepast, deden schokkende dingen en hun bizarre werk prikkelt de fantasie, nog altijd, of staat gerant voor een oprechte lach. En trouwens, helemaal verdwenen is die idee nooit. De Mannen (maar ook de door hen bewust buiten de aandacht gehouden vrouwen!) hadden een obsessieve fascinatie en onbeteugelde passie voor het onbewuste, toeval, de droomwereld, fantasie, gektes, visioenen en symbolen. Kluts alles door elkaar et voila: ‘Ceci n’est pas une pipe!’

Plaats: Dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
Aanvang: 20.00 uur (tot 22.00 uur). Zaal open: 19.30 uur.
Toegang: Vrienden SBKZ € 5, overige geïnteresseerden € 10.

Info Lezingen SBKZ najaar 2019

Beet

 1. Op woensdag 11 september start het Lezingenprogramma Najaar 2019 van SBKZ met een lezing door Patricia Huisman over de tentoonstelling “Beet!”, die van 23 juni tm 10 november wordt gehouden in het Dordts Museum.
  Sinds de Middeleeuwen verrijken de geschubde schepselen onze cultuur. Een geschilderde vis kan Christus symboliseren of juist satirisch of erotisch bedoeld zijn.
  Patricia legt ons de verborgen betekenissen (de Symboliek) van vissen uit.
  Woensdag 11 september om 20.00 uur in Swanla, Burg. Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10. Betaling in de zaal mogelijk.

Mata Hari

 1. Op woensdag 9 oktober gaat Willy Atema ons alles vertellen over Mata Hari.
  In deze cultuurhistorische presentatie leef je mee met Margaretha Geertruida Zelle, een ‘femme fatale’. Het is een dramatisch verhaal van moed en glorie, verlies en verraad! Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en dossiers maak je kennis met deze vrouw die, geboren in Leeuwarden, door pech achtervolgd in Nederlands-Indië, als 29-jarige successen beleeft in Parijs. Een echte dame met een geweldig prijskaartje! De kranten, en de heren, raken niet uitgeschreven over en uitgekeken op deze sensatie. Het succes van deze ‘grande horizontale’ duurt 10 jaar – dan eindigt haar leven voor een Frans vuurpeloton, verdacht van spionage.
  Woensdag 9 oktober om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.

 

 1. Rembrandt
  Van 12 oktober tm 2 februari 2020 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.
  Björn de Leeuw komt op woensdag 6 november verschillen en overeenkomsten tussen die grote Hollandse en Spaanse meesters uitleggen.
  Woensdag 6 november om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.

Monet

 1. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?
  Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. InMonet – Tuinen van verbeelding worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij “Blauwe regen” uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. De tentoonstelling duurt van 12 oktober tm 2 februari 2020.
  Hoo Man-Chan geeft een boeiende lezing over deze tentoonstelling.
  Woensdag 11 december om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.