Lezingen 2019-2020

Info Lezingen SBKZ najaar 2019

Beet

 1. Op woensdag 11 september start het Lezingenprogramma Najaar 2019 van SBKZ met een lezing door Patricia Huisman over de tentoonstelling “Beet!”, die van 23 juni tm 10 november wordt gehouden in het Dordts Museum.
  Sinds de Middeleeuwen verrijken de geschubde schepselen onze cultuur. Een geschilderde vis kan Christus symboliseren of juist satirisch of erotisch bedoeld zijn.
  Patricia legt ons de verborgen betekenissen (de Symboliek) van vissen uit.
  Woensdag 11 september om 20.00 uur in Swanla, Burg. Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10. Betaling in de zaal mogelijk.

Mata Hari

 1. Op woensdag 9 oktober gaat Willy Atema ons alles vertellen over Mata Hari.
  In deze cultuurhistorische presentatie leef je mee met Margaretha Geertruida Zelle, een ‘femme fatale’. Het is een dramatisch verhaal van moed en glorie, verlies en verraad! Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en dossiers maak je kennis met deze vrouw die, geboren in Leeuwarden, door pech achtervolgd in Nederlands-Indië, als 29-jarige successen beleeft in Parijs. Een echte dame met een geweldig prijskaartje! De kranten, en de heren, raken niet uitgeschreven over en uitgekeken op deze sensatie. Het succes van deze ‘grande horizontale’ duurt 10 jaar – dan eindigt haar leven voor een Frans vuurpeloton, verdacht van spionage.
  Woensdag 9 oktober om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.

 

 1. Rembrandt
  Van 12 oktober tm 2 februari 2020 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.
  Björn de Leeuw komt op woensdag 6 november verschillen en overeenkomsten tussen die grote Hollandse en Spaanse meesters uitleggen.
  Woensdag 6 november om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.

Monet

 1. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt?
  Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. InMonet – Tuinen van verbeelding worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij “Blauwe regen” uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. De tentoonstelling duurt van 12 oktober tm 2 februari 2020.
  Hoo Man-Chan geeft een boeiende lezing over deze tentoonstelling.
  Woensdag 11 december om 20.00 uur in Swanla, Klinkhamerweg 60, Zevenhuizen.
  Toegang: Voor Vrienden van SBKZ: € 5; overige: € 10.
  Betaling in de zaal mogelijk.