Lezingen 2018-2019

Logo SBKZLezingen programma 2018 – 2019

28 september 2018
Hollands Glorie.

28 september 2018, 20:15 uur in dorpshuis Swanla. Afwijkende prijs voor iedereen. €15,- Aanmelden via de website https://www.dorpshuis.nl/agenda

Hollands Glorie de nieuwe productie van Hans Visser & Irena Filippova.

Hollands Glorie is een indrukwekkende multimedia voorstelling over het leven en werk van de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Hans Visser en Irena Filippova duiken in de geschiedenis van de Lage Landen tijdens de Gouden Eeuw en gaan op
zoek naar de verhalen achter de beroemde schilderijen. Een reis in beelden en tijd langs de schatten van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst. Grootse projectie van de mooiste schilderijen en schitterende muziek … een must voor iedereen die wil zien waar “wij Nederlanders” trots op mogen zijn …er is nooit betere reclame gemaakt voor ons landje dan door de schilders
.Hollands Glorie

 

 

 

Hans Visser en Irena Filippova

 

 

 

 

 

 

24 oktober 2018

Lezing Vrouwelijke Rubens, Michaelina Wautier  (1604–1689)
door Mariëlle Lassche.

Op 24 oktober 2018, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla.

Entreeprijzen €5,- of € 10,-, via Simpleticket + €1,-

De canon van de kunstgeschiedenis wordt (nog steeds) gedomineerd door mannelijke grootmeesters, die al tijdens hun leven wereldberoemd waren. Maar er waren ook kunstenaars die hun eigen weg gingen en tegenwoordig niet meer bekend zijn en wiens werk recentelijk weer opduikt en onderzocht wordt. Michaelina Wautier (1604-1689) is zo’n kunstenares. Ze past zó in het rijtje beroemde schilderessen uit de Barok, zoals Artemisia Gentilleschi en Judith Leyster. 

Michaelina was een groot en veelzijdig kunstenares in de 17e eeuw. Haar werk werd verzameld door een van Europa’s grootste kunstverzamelaars: Aartshertog Leopold Wilhelm. In tegenstelling tot veel andere vrouwelijke kunstenaars van haar tijd schilderde ze niet alleen portretten of stillevens, maar waagde ze zich ook aan genrestukken, altaarstukken en zelfs mythologisch werk op heel groot formaat!

In deze lezing zal Mariëlle Lassche ingaan op de vragen: Wie was Michaelina Wautier? Wat weten we van haar leven en opleiding? En waarom is ze vergeten in de geschiedenis? 

Aan de hand van zo’n 30 werken die nu nog van haar bekend zijn wordt haar oeuvre besproken, waaruit zal blijken dat Michaelina Wautier haar ereplaats verdient in de canon van de kunstgeschiedenis.

 

Over Mariëlle Lassche

Mariëlle behaalde in 1997 haar master in de kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt ze als onafhankelijk kunsthistorica vanuit haar eigen bedrijf Kunst & Context. Met een enthousiaste en laagdrempelige manier van vertellen neemt ze haar publiek mee in de kunstgeschiedenis van de oudheid tot de hedendaagse kunst, architectuur en design. Ze plaatst de kunstwerken in een brede context en laat zien hoe we anders naar kunst kunnen (leren) kijken. Maandelijks neemt ze meer dan 75 cursisten mee naar musea overal in Nederland waar ze rondleidingen geeft bij actuele tentoonstellingen. Daarnaast verzorgt ze regelmatig lezingen voor kunstverenigingen en musea en schrijft ze voor de kunsttijdschriften Palet Magazine en Atelier Magazine. www.mariellelassche.nl
Michaelina Wautier

Afbeelding: Michaelina Wautier, zelfportret, Olieverf op doek, 120 × 102 cm., Particuliere verzameling 

 

 

 

 

 

 

28 november 2018

Lezing Leonardo da Vinci , door Patricia Huisman

               Leonardo Da Vinci

Op 28 november 2018, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla. Entreeprijzen €5,- of € 10,- via Simpleticket + €1,-

Teylers Museum in Haarlem organiseert komend najaar een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci, de meest veelzijdige en beroemde kunstenaar uit de Renaissance. Deze lezing plaatst de kunstenaar in de context van zijn tijd en belicht zijn leven, zijn kunst, zijn uitvindingen en zijn opdrachtgevers. Door zijn veelzijdigheid was hij de typische ‘homo universalis’ zoals rond 1500 het ideaalbeeld van de mens was.

Leonardo (1452-1519), was één van de eersten in de schilderkunst die zich bezighield met de expressie van emoties. Dat is niet alleen zichtbaar in een schilderij als de Mona Lisa, maar ook in Leonardo’s vele schetsen en tekeningen. Met zo’n 30 tekeningen van de meester en evenveel werken van tijdgenoten wordt duidelijk hoe ver Leonardo zijn tijd vooruit was. 

In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo is overleden en zullen overal ter wereld tentoonstellingen worden georganiseerd. Twee jaar geleden is Teylers begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld (en in de verzameling van de koningin van Engeland) en het was niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. Een unieke kans dus om zijn tekeningen te zien, bereidt u zich voor met deze lezing!

 

 

 

 

16 januari 2019

Lezing “Haute Couture” door Sonia Angulo.

Op 16 januari 2019, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla. Entree prijzen €5,- of € 10,- via Simple ticket + €1,-

Kleding bestaat al sinds mensenheugenis. Maar niet alle kleding heeft met kunst te maken. Haute Couture wel.
In de lezing zal worden ingegaan op de geschiedenis en de kenmerken van Haute Couture. Na een algemene inleiding zal het leven en werk van Coco Chanel worden besproken.

Haute Couture
Coco Channel

 

 

 

 

 

20 februari 2019

Lezing “Caravaggio & caravaggisten” door Hoo-Man Chan M.A

Op 20 februari 2019, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla. Entreeprijzen €5, of € 10,- via Simpleticket + €1,-

Samen in Rome, maar ieder trouw aan zijn eigen komaf. Tussen 1600-1630, de kernperiode van het Europees Caravaggisme, werden in Rome 2700 kunstenaars geregistreerd, waarvan 572 buitenlanders. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties. Ze spraken elkaar. En ze schilderden! Dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend. Utrecht, Caravaggio en Europa belicht juist deze verschillen tussen de Europese navolgers van Caravaggio. Door de werken thematisch te presenteren is direct duidelijk dat iedere kunstenaar werkte vanuit zijn eigen culturele achtergrond.

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Caravaggio

 

 

 

 

 

 

 

 

20 maart 2019,

Lezing over Andy Warhol door Wendy Fossen.

20 maart 2019,  SBKZ lezing

Lezing over het leven en werk van Andy Warhol door Wendy Fossen

“Kunst elitair, stoffig en saai? “ Niet als het aan kunsthistorica Wendy Fossen van Casa dell’Arte ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat je voorgoed verkocht bent.

Andy Warhol is een kunstenaar die niet meer weg te denken is uit de moderne tijd. Van de effecten die op je foto’s op je telefoon kunt loslaten, tot de vormgeving van producten en logo’s. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door Pop Art, en Andy Warhol in het bijzonder.

Als jongen legt hij al een tekentalent aan de dag en zal precies op het juiste moment de juiste dingen doen. Als startende kunstenaar in de naoorlogse jaren behoort hij tot de Pop Art beweging. Zijn eerste stappen zet hij in de reclame wereld en tekent hij advertenties en ontwerpt hij kerstkaarten. Hij wordt vooral bekend met zijn afbeeldingen en installaties van doodgewone voorwerpen, die hij tot kunst verheft. Dat alles, aangevuld met een groot ego en een aan exhibitionisme grenzend karakter, zorgt ervoor dat hij een wereldster wordt. Zijn zeefdrukken en schilderijen zijn ongekend populair in een stijl die direct herkenbaar is.

Tijdens de lezing zullen we Warhol’s carrière van het begin tot het einde volgen, en dieper ingaan op een aantal thema’s zoals het ontstaan van de Campbell soep blikken en de Brillo dozen.

 

Op 20 maart 2019, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla te Zevenhuizen. Entree prijzen €5,- (alleen voor vrienden SBKZ) of € 10,- via Simple ticket + €1,-

Andy Warhol

Andy Warhol

 

 

 

 

10 april 2019

Lezing over de fotograaf Erwin Olaf door Hanneke de Man

Op 10 april 2019, 20:00 uur  in dorpshuis Swanla. Entreeprijzen €5,- of € 10,- via Simpleticket + €1,-

Erwin Olaf is een van de bekendste Nederlandse fotografen. Begin dit jaar kreeg hij veel lof voor zijn portret- en staatsiefoto’s van de koninklijke familie.

Olaf (1959) begon zijn carrière als fotojournalist, maar stapte al snel over op de geënsceneerde fotografie. In deze foto’s kon hij het beeld geheel naar eigen hand zetten.

Als een van de eersten in Nederland maakte hij daarbij gebruik van fotoshop-technieken.

Aanvankelijk zocht hij de provocatie in zijn beelden, vanaf 2000 worden thema’s als kwetsbaarheid, eenzaamheid en verlangen steeds belangrijker.

Ter gelegenheid van Olafs zestigste verjaardag jaar organiseren het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag in de lente van 2019 een groots overzicht.  Het Gemeentemuseum toont het vrije werk vanaf het jaar 2000 tot en met Olafs nieuwste, in Shanghai gemaakte serie. Het Fotomuseum zoomt in op zijn ambachtelijke maakproces en de overstap van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Naar aanleiding van deze tentoonstelling zal Hanneke de Man in haar lezing dieper ingaan op het werk van deze bijzondere fotograaf.

fotograaf Erwin Olaf