Lezingen

21 februari 2017

Nachtwachtwandelingen door Jacques Hendrikx

Het levensverhaal van een 373 jaar oud schilderij

Op deze tocht door het oudste deel van Amsterdam volgen wijnachtwacht de route die het schilderij  heeft afgelegd. Vanaf de plaats waar De Nachtwacht in 1642 werd gemaakt, reizen we langs de gebouwen waar het schilderij heeft gehangen en komen we te weten wat er met de mensen op het schilderij is gebeurd. Wie waren die mensen? Waar woonden ze? Waren ze rijk of arm?

De lezing vertelt de biografie/het levensverhaal van het 373 jaar oude schilderij. En zo toont zich ook vanzelf het verhaal van Amsterdam omdat de geschiedenis van De Nachtwacht en de stad onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Jacques Hendrikx heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is hij schrijver en cultureel gids, expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven en werk in zeventiende eeuws Amsterdam.

 

 

 

7 maart 2017

Bergkoning in Brons door Veerle de Vuyst

In 2016 is het 40 jaar geleden dat Lucien Van Impe de Tour de France won, wat hem sindsdien geen enkele Belg nadeed. In die hete zomer van 1976 stond Lucien als eindoverwinnaar in de gele trui op het podium in Parijs. In Erpe-Mere barstte spontaan een volksfeest los dat wel een hele zomer leek te duren.

11111970

De gemeente Erpe-Mere herdenkt deze fenomenale wielrenner passend met een feestjaar met als hoogtepunt de onthulling van het monument voor Lucien Van Impe op het rond punt in Mere op 30 juli 2016.

Je kan de geboorte van het monument voor Lucien volgen in de kunstdocumentaire ‘ Bergkoning in Brons’ een film van Serge Leurs, gemaakt door beeldhouwer Veerle De Vuyst. 

 

 

 

 

 

11 april 2017

Gek van Surrealisme door Peter Thissen

De tentoonstelling Gek van Surrealisme neemt ons mee in de wereld van vier verzamelaars die ieder een bijzondere verzameling surrealistische kunstwerken, meubels, boeken en meer samenstelden. Tijdens een interactieve rondleiding vol verhalen en opdrachten maken de leerlingen kennis met de meest bijzondere, vreemde, gekke en dromerige werken die deze verzamelaars aankochten.

gek van surealisme

 

 

 

 

 

16 mei 2017

 Vrouwen in de Kunst door Mariëlle Lassche.

 

“Wie de kunstgeschiedenis bekijkt, vraagt zich af waar de grote vrouwelijke meestSelf-portrait_as_the_Allegory_of_Painting_by_Artemisia_Gentileschi - Copyers zijn gebleven. Wat blijkt, ondanks maatschappelijke moeilijkheden en professionele beperkingen zijn er altijd vrouwelijke kunstenaars geweest. Vanaf de pre-historie tot vandaag hebben vrouwen betekenisvolle kunst gemaakt. Echter, velen zijn helaas ‘vergeten’ in de canon van de kunstwetenschap. Gelukkig is er sinds de jaren zeventig onderzoek dat het tij heeft doen keren. Deze lezing biedt daarom eens een ander perspectief en laat u kennis maken met de meest talentvolle schilderessen door de eeuwen heen. Hun levens en hun bijzondere werk hebben de kunst enorm verrijkt, het is aan ons om daar oog voor te hebben.”

 

 

 

Op dinsdagen 20.00 uur in de De Batavier, Batavierlaan 4, Nieuwerkerk aan de IJssel.

Entree € 5,- per lezing, vrienden SBKZ gratis.

 

 

__________________